Lampion knutselen voor Sint-Maarten

Zelf een lampion knutselen voor Sint-Maarten? In Marjo’s Knutselklas hebben we voor dit jaar twee opties: eentje met zilver en gouden cirkeltjes van crêpepapier, of eentje met bloemen van gekleurd vliegerpapier. Lees snel verder om te zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Als het bijna tijd is om langs de deuren te gaan, is het ook tijd om daarop voor te bereiden. Want het allerleukste met Sint-Maarten is om met een zelfgemaakte lampion langs de deuren te gaan en de snoepjes binnen te halen. Mooi versierd met allerlei kleurtjes, of eentje met een doorkijkje zodat je het lampje extra goed kunt zien.

Voor deze knutselklas maakten we van een witte harmonicalampion twee verschillende, kleurrijke lampionnen. Eentje met goud en zilver crêpepapier, en eentje beplakt met kleurrijk vliegerpapier. Hieronder lees je hoe je deze lampionnen gemakkelijk zelf maakt!


Optie 1: Lampion met goud en zilveren crêpepapier

Benodigdheden Sint-Maarten lampion 1:

Lampion
Crêpepapier zilver
Crêpepapier goud
Lampionstok met licht
Eco lijm

Stappenplan lampion 1

Volg onderstaande stappen om zelf je lampion in elkaar te knutselen!

Stap 1: Pak de lampion uit en knip de versiering

Leg alle benodigdheden voor de lampion op tafel. Begin met het uitpakken van de lampion uit het plastic en trek de lampion als een harmonica zachtjes uit elkaar.

Pak daarna het zilveren crêpepapier en teken hier een kleine cirkel op, bijvoorbeeld met een beker. Houd het crêpepapier opgevouwen en knip vervolgens in een keer een hele stapel cirkeltjes uit.

Als je klaar bent met het zilveren papier, herhaal je dezelfde stap voor het gouden papier.

Stap 2: Plak de versiering op de lampion

Doe een beetje van de eco-lijm in een bakje, om het vanaf hier gemakkelijk te kunnen smeren met een kwastje.

Smeer een rand van de lampion helemaal rondom in, en beplak deze rand vervolgens met de cirkeltjes. Dit kan een rand zilveren rondjes zijn, of een rand goud. Je kunt deze natuurlijk ook door elkaar plakken. Wat jij het mooist vindt!

Ga net zo lang door tot je de hele lampion beplakt hebt met de cirkeltjes. We raden aan telkens een of twee randen open te houden en dan weer door te gaan met plakken. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat de lampion te zwaar wordt en dat deze scheurt. En dat is natuurlijk zonde.

Zorg ook dat je de lampion goed laat drogen voordat je jouw rondje ermee gaat lopen.

Stap 3: Maak het lampion lichtje klaar

In het lampion lichtje doe je twee batterijen om deze aan te kunnen zetten. Vervolgens haak je het zilverdraadje van de lampion aan het blauwe haakje op de lampionhouder. Hang het lampje naar binnen en klik de lampion aan.

Ta-da! Tijd om op je allermooist liedjes te zingen langs de deuren en je snoepzak goed te vullen. Veel plezier!

Optie 2: Lampion met gekleurde bloemen van zijdevloeipapier

Benodigdheden Sint-Maarten lampion 2:

Lampion
Gekleurd zijdevloeipapier
Lampionhouder
Eco-lijm

Stap 1: Pak de lampion uit en vouw de bloemen

Leg alle benodigdheden voor de lampion op tafel. Begin met het uitpakken van de lampion uit het plastic en trek de lampion als een harmonica zachtjes uit elkaar.

Pak daarna het gekleurde zijdevloeipapier uit en vouw de papiertjes tot een bloem. Je kunt hier verschillende kleuren voor kiezen of je lampion bijvoorbeeld in twee of drie kleuren maken. Dat is helemaal aan jou.

De bloem maak je door het midden van het papiertje goed vast te pakken, en de lange einden van het papier rond te draaien (zie het filmpje voor het voorbeeld).

Stap 2: Plak de papieren bloemen op de lampion

Vul een bakje met lijm om hier gemakkelijk je bloemen in te kunnen dopen. Doop het puntje van de bloem in de lijm, en plak deze vervolgens een voor een goed vast op de lampion. Het handigst is als je bijvoorbeeld een kant per keer doet, en dan de bloemen goed laat drogen op de lampion. Zo voorkom je dat de bloemen later loskomen.

Stap 3: Maak het lampion lichtje vast

Het lampion lichtje vul je met twee batterijen om deze aan te kunnen zetten. Haak ook hier je lampion aan de houder met het zilverdraadje aan het blauwe haakje. Nu hoef je alleen nog maar het lampje naar binnen te hangen en de lampion aan te klikken om langs de deuren te gaan!

We zijn erg benieuwd wat jullie van jullie lampion gemaakt hebben! Heeft jouw klas of heb jij zelf dit stappenplan uitgeprobeerd? Deel je foto op social en tag ons met #marjosknutselklas. Wie weet tonen we jouw kunstwerk binnenkort op onze pagina’s!