Lampion knutselen voor Sint-Maarten

Wil je een lampion voor Sint-Maarten knutselen? Marjo's Knutselklas biedt dit jaar twee opties: één met zilver- en goudkleurige cirkels van crêpepapier en een andere met bloemen van gekleurd vliegerpapier. Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze zelf kunt maken.

Terwijl de tijd om langs de deuren te gaan nadert, is het ook tijd om je voor te bereiden. Het leukste aan Sint-Maarten is immers met een zelfgemaakte lampion langs de deuren gaan om snoep op te halen. Je lampion kan prachtig versierd zijn met verschillende kleuren of zelfs een doorkijkje hebben, zodat het lichtje extra goed zichtbaar is.

In deze knutselklas hebben we twee verschillende kleurrijke lampionnen gemaakt van een witte harmonicalampion. Een met goud- en zilverkleurig crêpepapier en de andere beplakt met kleurrijk vliegerpapier. Hieronder vind je de eenvoudige stappen om deze lampionnen zelf te maken!


Optie 1: Lampion met goud en zilveren crêpepapier

Benodigdheden Sint-Maarten lampion 1:

Lampion
Crêpepapier zilver
Crêpepapier goud
Lampionstok met licht
Eco lijm

Alle producten bij elkaar op één pagina. Stel eenvoudig jouw project samen en bestel wat je nodig hebt!

 

Stappenplan lampion 1

Volg onderstaande stappen om zelf je lampion in elkaar te knutselen!

Stap 1: Pak de lampion uit en knip de versiering

Leg alle benodigdheden voor de lampion op tafel. Haal de lampion voorzichtig uit de verpakking en ontvouw deze als een harmonica.

Neem het zilveren crêpepapier en teken er kleine cirkels op met bijvoorbeeld een beker. Houd het crêpepapier opgevouwen en knip een stapel cirkels in één keer uit. Herhaal deze stap met het gouden papier.

Stap 2: Plak de versiering op de lampion

Plaats wat eco-lijm in een bakje om het eenvoudig aan te brengen met een kwast.

Smeer een strook rondom de lampion in met lijm en beplak deze met de cirkels. Je kunt ervoor kiezen om een strook met zilveren cirkels te maken, een strook met gouden cirkels, of beide combineren, afhankelijk van wat jij het mooist vindt!

Ga door met plakken tot de hele lampion bedekt is met de cirkels. Het is raadzaam om af en toe een of twee stroken open te laten en dan verder te gaan met plakken om te voorkomen dat de lampion te zwaar wordt en scheurt.

Laat de lampion goed drogen voordat je deze gebruikt om jouw rondje ermee te lopen.

Stap 3: Maak het lampion lichtje klaar

Plaats twee batterijen in het lampion lichtje om het aan te zetten. Bevestig vervolgens het zilveren draadje van de lampion aan de blauwe haak op de lampionhouder. Hang het lampje naar binnen en klik de lampion aan.

Klaar! Nu kun je op je mooist liedjes zingen terwijl je langs de deuren gaat om je snoepzak te vullen. Veel plezier!

Optie 2: Lampion met gekleurde bloemen van zijdevloeipapier

Benodigdheden Sint-Maarten lampion 2:

Lampion
Gekleurd zijdevloeipapier
Lampionhouder
Eco-lijm

Alle producten bij elkaar op één pagina. Stel eenvoudig jouw project samen en bestel wat je nodig hebt!

 

Stap 1: Pak de lampion uit en vouw de bloemen

Plaats alle benodigdheden voor de lampion op tafel. Begin met het voorzichtig uitpakken van de lampion en vouw deze uit als een harmonica.

Pak het gekleurde zijdevloeipapier en vouw de vellen tot bloemen. Je kunt verschillende kleuren gebruiken of je de lampion bijvoorbeeld in twee of drie kleuren maken, afhankelijk van je voorkeur.

Maak de bloemen door het midden van elk vel stevig vast te pakken en de lange uiteinden van het papier rond te draaien (zie het filmpje voor het voorbeeld).

Stap 2: Plak de papieren bloemen op de lampion

Vul een bakje met lijm om de bloemen gemakkelijk in te dopen. Doop het uiteinde van elke bloem in de lijm en plak ze één voor één stevig op de lampion. Het is handig om bijvoorbeeld één zijde per keer te doen en de bloemen goed te laten drogen op de lampion om te voorkomen dat ze later loskomen.

Stap 3: Maak het lampion lichtje vast

Plaats twee batterijen in het lampion lichtje om het aan te zetten. Bevestig ook hier de lampion aan de houder door het zilveren draadje aan het blauwe haakje te haken. Hang het lichtje vervolgens in de lampion en klik deze aan om langs de deuren te gaan!

We zijn zeer benieuwd naar jullie lampioncreaties! Heeft jouw klas of heb jij dit stappenplan uitgeprobeerd? Deel je foto's op sociale media en tag ons met #marjosknutselklas. Misschien tonen we binnenkort wel jouw kunstwerk op onze pagina's!