Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…

Het is bijna zover! Dit weekend komen Sinterklaas en zijn Pieten aan in Nederland. Vol spanning wachten de kinderen tot ze de eerste glimp van de stoomboot kunnen opvangen.

Hoe vier je de komst van de Sint nu beter dan door samen met de kids de stoomboot van Sinterklaas te knutselen? Haal de pepernoten, chocoladeletters en kruidnoten tevoorschijn en kom helemaal in Sinterklaas sfeer tijdens een gezellige knutselmiddag.

Benieuwd hoe je een melkpak omtovert in een prachtige stoomboot? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je de stoomboot zelf maakt. Veel plezier!


Benodigdheden stoomboot:

Wat heb je nodig voor het knutselen van de stoomboot van Sinterklaas?

● Melkpak
● Doosje
Eco lijm
Versiering
Glinsterende folie
Gekleurd karton
Schaar
Touwtjes
Nietmachine

Stappenplan stoomboot van Sinterklaas knutselen

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Volg simpelweg onderstaande stappen om jouw eigen Sinterklaas stoomboot te knutselen!

Stap 1: Knip en beplak het pak melk

Leg eerst een vel rood karton verticaal voor je op tafel neer. Pak het melkpak erbij en leg deze strak tegen de rechterrand van het karton aan. Door het karton om de rand van het melkpak heen te vouwen, zie je precies welke afmetingen het melkpak heeft.

Knip twee rechthoeken uit en plak deze met eco lijm tegen de twee zijkanten van het melkpak aan. Niet tenslotte de twee vellen aan de bovenkant van het pak aan elkaar vast met een nietmachine . Voilà!

Stap 2: Versier het met glinsterende folie

Pak de gouden folie erbij en knip er met een schaar een rand af om het melkpak mee te versieren. Knip op ongeveer één centimeter van de rand. Besmeer de rand met lijm en plak het om de twee uiteinden van het karton om de boot te versieren.

Let op: gebruik niet te veel lijm!

Voeg ook nog een gouden rand toe aan de zijkant van de stoomboot, zoals op de afbeelding hierboven. Je kunt natuurlijk ook andere kleuren gebruiken, zoals deze feestelijke rode folie .

Stap 3: Maak van het doosje de kajuit

Pak het doosje erbij en plak deze op de folie. Rol de folie vervolgens om het doosje heen, zodat het hele doosje bedekt is met gouden folie. Knip de overtollige randen eraf en maak de folie vast met plakband. De kajuit is nu af!

Stap 4: Maak het dek en lijm de kajuit vast

Leg het melkpak op een rood vel karton en geef door middel van een vouw aan hoe breed het melkpak is. Vervolgens leg je het melkpak opzij en knip je de vellen karton in de juiste afmetingen uit.

Besmeer de vellen karton met lijm en plak deze tegen de boven- en onderkant van de stoomboot aan. De hele stoomboot is nu bedekt met rood karton. Lijm vervolgens ook de kajuit aan de bovenkant van de stoomboot vast.

Stap 5: Versier de schoorsteen met vlaggetjes

Maak de schoorsteen door een vel karton op te rollen en vervolgens vast te nieten. Je kunt hier ook een wc- of keukenrol voor gebruiken. Maak vervolgens aan de bovenkant van de schoorsteen aan twee kanten een inkeping, zodat je daar straks het touw gemakkelijk aan kunt bevestigen.

Knip een stukje vliegertouw af van de rol en versier deze met gekleurde, ronde plakfiguren . Maak de plakfiguren met de nietmachine vast aan het touw. Heb je het touw helemaal versierd? Maak het dan vast aan de stoomboot.

De stoomboot van Sinterklaas knutselen was nog nooit zo eenvoudig!

Wij zijn reuze benieuwd naar het eindresultaat. Heeft jouw klas of heb je thuis dit stappenplan uitgeprobeerd? Deel een foto op social en tag ons met #marjosknutselklas. Wie weet tonen we jouw kunstwerk binnenkort op onze tijdlijn!