Voederhuisje vogels knutselen met dennenappels

Zelf een voederhuisje voor vogels knutselen? In deze versie van Marjo's Knutselklas laten we je precies zien hoe je dat doet!

De herfst is een van de mooiste seizoenen om in het bos te beleven. Met de talloze herfstkleuren van de blaadjes, en dennenappels en beukennootjes op de grond, is er genoeg te vinden en ervaren.

Voor deze knutselklas raden we daarom aan je klas mee het bos in te nemen. Daar kun je op zoek gaan naar mooie, grote dennenappels die je goed kunt gebruiken als versiering voor een voederhuis!

Tip: mochten er nog geen dennenappels te vinden zijn, dan kun je deze ook heel gemakkelijk online bestellen.


Benodigdheden vogelvoederhuisje

Wat heb je nodig voor het knutselen van een voederhuis?

Bouwpakket voederhuisje
Dennenappels
Houtlijm
Lijmkwastje
Anti knoei verfpotjes & houder
Verf
Verfkwasten
Lak

Stappenplan vogel voederhuis knutselen

Met onderstaand stappenplan kun je zelf een vogel voederhuis knutselen. Tijd om te beginnen!

Stap 1: zet het voederhuisje in elkaar

Leg alle delen van het vogelhuisje op tafel. Smeer met een lijmkwast wat houtlijm rondom de inkepingen en schuif de delen in elkaar. Zorg dat je het geheel even goed laat drogen, voordat je doorgaat naar stap 2.

Stap 2: versier het dak met dakpannen

De stukjes dennenappel kun je gebruiken als dakpannen. Haal de stukjes dennenappel van de binnenkant af met je handen of met een klein tangetje. Om deze op het dak te lijmen, smeer je met de lijmkwast het dak in met houtlijm.

Ook op de dakpannen zelf smeer je een beetje lijm. Vervolgens bevestig je deze door ze tegen het huisje aan te drukken en ze vast te houden. Laat het geheel weer goed drogen, voordat je doorgaat naar stap 3.

Stap 3: beschilder het huisje

Kies een goed dekkende verf in een kleur naar keuze en een stevige kwast. Vul een anti knoei verfpot , en beschilder het huisje. Je kunt het beste een basislaag kiezen en je huisje eenmaal beschilderen. Laat de verf goed drogen voordat je het huisje een tweede keer beschildert, het verder decoreert met verf of het beplakt met andere materialen.

Stap 4: lak het voederhuisje af

Als de verf van het huisje helemaal opgedroogd is, zijn we aangekomen bij de laatste stap: het huisje aflakken. Dit is een cruciale stap, omdat de verf of de dakpannen anders van het huisje af kunnen komen. En dat is zonde van het mooie kunstwerk!

Kies voor een waterbestendige lak, en stop hier een beetje van in een anti-lekbakje. Pak een stevige kwast, en lak het huisje voorzichtig af om de stukjes dennenappel niet los te laten komen. Wil je zeker zijn dat je huisje echt lang meegaat? Lak het huisje dan dubbel af voor extra stevigheid.

Stap 5: hang het huisje op

Is het huisje helemaal opgedroogd? Rijg dan het touwtje door de gaatjes onder het dak en maak er een goede knoop in. Dit touwtje kun je vervolgens bevestigen aan een langer touw dat je bijvoorbeeld aan een stevige tak kunt bevestigen. Zo is je huisje helemaal klaar om vogels te verwelkomen! Vergeet niet wat zaadjes in het huisje te strooien.

We zijn ontzettend benieuwd naar jullie creatieve voederhuisjes! Heeft jouw klas of heb jij zelf het stappenplan uitgeprobeerd en een mooi huisje geknutseld? Deel je foto op social en gebruik de hashtag #marjosknutselklas. Wie weet featuren we jullie op onze tijdlijn!

Shop de benodigdheden!