Pietenmuts knutselen

Welkom bij Marjo’s Knutselklas! In deze blog gaan we een pietenmuts knutselen met crêpepapier, want het is bijna Sinterklaas! Hét moment om te knutselen. En wat is er nu leuker dan een eigen pietenmuts hebben?

Het stappenplan bevat slechts 5 stappen. Wij gebruikten de kleuren blauw, oranje en geel, maar elk kind mag zijn of haar eigen favoriete kleuren gebruiken. Knutsel je mee?

Benodigdheden

Voordat we beginnen met het knutselen van een pietenmuts, heb je de juiste spullen nodig. Elk product bestel je gemakkelijk via de website van Marjo Speelgoed. We hebben alles hieronder voor je uitgeschreven en gelinkt naar de productpagina:

Wat heb je nodig om een pietenmuts te knutselen

Multipennen en/of glitterstiften
Anti knoei lijmpotje
Lijmkwasten
Lijm
Engels karton
Mutsranden
Crêpepapier in een kleur naar keuze

Stappenplan pietenmuts knutselen met peuters

Zijn alle knutselpieten er klaar voor? Volg onderstaande stappen om je eigen pietenmuts te knutselen!

Stap 1: Meet de pietenband

Een échte pietenmuts past natuurlijk perfect. Daarom is het belangrijk om eerst je hoofd op te meten. Laat je juf of meester de pietenband om je hoofd plaatsen en zet een streepje op de plek waar hij geplakt moet worden. Wacht nog heel even met vastplakken, dit doen we pas in stap 2. We gaan de pietenband eerst nog versieren!

Pietenmuts knutselen stap 1

Stap 2: Versier de pietenband

Versier de band met je favoriete figuren. Gebruik papier, pen, stift of glitter. Wij knipten rondjes uit geel en blauw papier en tekenden cadeautjes en worteltjes met de Multipennen .

Tip: gebruik je de multipennen? Teken maximaal één laag met de multipennen. De stift droogt langzaam op, waardoor de kleur vanzelf zichtbaar wordt.

Is je pietenband helemaal versierd? Plak de pietenband vast op de plek waar je in stap 1 een streepje hebt gezet.

Pietenmuts knutselen stap 2

Stap 3: Plak het crêpepapier op de muts

Goed bezig, de onderste helft van je muts is af! Nu is het tijd voor de bovenkant.

Knip het Crêpepapier in een vierkante vorm en plak vast aan de binnenzijde. Let op: gebruik niet teveel lijm en houdt het crêpepapier even vast, zodat de lijm goed droogt. Je kunt ook een nietmachine gebruiken om het papier vast te maken.

Pietenmuts knutselen stap 3

Stap 4: Knip de veren uit

Kies je favoriete kleur en knip twee veren uit het papier . Vouw de veren lichtjes door het midden en maak kleine knipjes in de zijkanten, zodat er een veer ontstaat. Doordat je het papier vouwt, krijg je een mooi effect. Plak de onderkant van de veren vervolgens aan elkaar.

Pietenmuts knutselen stap 4

Stap 5:

Knip als laatst nog een rondje, vierkantje of hartje uit het karton en schrijf je naam erop. Plak deze vervolgens op de pietenband, samen met de veren. Nu heb je écht je eigen pietenmuts!

Pietenmuts knutselen stap 5

En dat was het al! Binnen vijf stappen heb je een eigen pietenmuts geknutseld. Zo zijn alle kinderen binnen een mum van tijd klaar om pepernoten te strooien (en te eten).

Wij zijn heel benieuwd welke kleuren alle kinderen hebben gekozen voor hun pietenmuts. Delen jullie een foto van de pietenmutsen op Instagram? #marjospeelgoed.

Meer knutseltips: Stoomboot van Sinterklaas knutselen.